Daan Goedhart

201607091600-4-4 Na studies sociologie, psychologie, opleidingen en bij elkaar ruim 25 jaar praktijk als rationeel-emotief therapeut en Zijnsgeoriënteerd begeleider, gedurige interesse in non-dualiteit en meditatie, blijk ik aan het eind van mijn loopbaan steeds simpeler, opener en gevoeliger te zijn. Mijn wezen, mijn hart, is vanzelf open voor alles en iedereen – ik kan daar steeds minder en eigenlijk niets aan doen. Alles is een vrij, heel, gevoelig en liefdevol spel van verschijnen en verdwijnen in mijn hart. Mijn hart blijkt op een vanzelfsprekende wijze in contact te zijn met het hart van mensen die mij ontmoeten. Dankzij mijn leraar Hans Knibbe en Zijnsoriëntatie is me duidelijk dat dit mijn leven is en de ware aard van iedereen. Ik ben hier zó blij mee!

Ik was als tweede kind van een psychiater en een maatschappelijk werkster een nogal depressief knaapje. Ik studeerde sociologie om het leven te begrijpen en raakte daarbij geïnteresseerd in de constructie van sociale werkelijkheid door taal en verwachtingen. Dat hielp me mezelf als homo te accepteren. Ik kreeg een vriend die ook meditatieles gaf en ging veel boeddhistische filosofie lezen. Na mijn studie leerde ik rationeel-emotieve therapie (RET). Hiermee kon ik een deel van mijn deprimerende levensaannames herzien zodat ik het leven beter aankon. Met veel plezier heb ik van 1992 tot 2010 mijn eigen RET-praktijk aan huis gehad, waar ik mensen hielp hun gepieker te ontmaskeren en praktischer te denken.

Na de dood van mijn ouders had ik in 2006 de realisatie dat er alleen maar werkelijkheid is en geen ik dat daar tegenover kan staan. Ik viel in Zijn. Ik wist dat dit non-dualiteit is en ging er weer over lezen. Daarbij kwam ik ook uit bij de boeken van Hans Knibbe over Zijnsoriëntatie, dat hier een pad in biedt. In 2007 ging ik de Zijnstraining doen aan de School voor Zijnsoriëntatie.  Hier leerde ik ook mijn gevoelens ‘waar te laten zijn’, te herkennen als Zijn. In 2008 ging ik voor het eerst naar de zomerretraite van Hans Knibbe en had door zijn inspiratie heel diepe ervaringen, die ik nu begrijp als herkenning van de de al gegeven openheid van mijn grote hart. Ik vroeg Hans mijn leraar te zijn en ging daarna zowat elk jaar weer naar de zomerretraite. Naar aanleiding van deze periode schreef ik een boek, Advaita of directe werkelijkheid? waarover Patrick Kicken mij in 2016 interviewde.

In 2010 ging ik verder met de begeleidersopleiding en werd Zijnsgeoriënteerd begeleider. Door alles in mijzelf erbij te nemen en te verwelkomen, brak de beperkte ruimte van mijn psyche steeds een stukje open. Nadat mijn opleiding klaar was in 2013 ben ik retraites en lessen van Hans Knibbe blijven volgen. Inmiddels heb ik hem daarbij ook een paar keer mogen assisteren. Ik mag mij nu leraar Zijnsoriëntatie noemen.

Het werd me steeds duidelijker dat non-duaal Zijn, Openheid die alles omvat, mijn leven is. Ik zag in dat dit ofwel onzin is, ofwel dat ik dit zelf ben, één met Open Zijn. Verlichting is niet iets dat ik kan maken of beschouwen, maar wat ik authentiek ben, nog voordat ik ‘mij’ was.

Daan Goedhart is geregistreerd lid van de Beroepsvereniging van Leraren Zijnsorientatie

Terug naar eerste pagina